Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Minivörtbröd

Recept på minivörtbröd. Servera bröden i behändigt miniformat. Formarna finns att köpa i köksbutiker.

MinivörtbrödMinivörtbrödMinivörtbröd

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 3 dlporter
  • 3 dljulmust
  • 12 dlrågsikt- (660 g)
  • 2 dlvetemjöl special
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 2 mskrapsolja
  • 1,5 dlsirap- mörk
  • 1 mskpomeransskal- malda
  • 1 tskingefära- mald
  • 1 tskkryddnejlika- mald
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 2 tsksalt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt portern. Rör tills jästen lösts upp.Tillsätt must, rågsikt, vetemjöl, smör, olja, sirap och kryddor.

  2. Arbeta degen smidig, ca 15 min i hushållsmaskin. Degen ska vara lite kladdig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca 2 min. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

  3. Ta upp degen och arbeta den smidig. Forma till avlånga bullar, ca 70 g. Lägg i smorda små formar. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Snitta eventuellt med vass kniv och sätt in bröden mitt i ugnen. Grädda bröden 13–15 min, till 98° innertemperatur. Ta ut och låt svalna 2–3 min. Ta bröden ur formarna och låt kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Allt om Mats redaktion