Recept av Cecilia Hansson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Minisockerkakor med nektariner bakas i små avlånga formar. Har du inga små formar kan du göra en stor sockerkaka i avlång form och skära i bitar. Ändra då gräddningen till 40 min i 175° i konventionell ugn.
Sätt ugnen på 180° varmluft. Bryn smöret i en kastrull, när smöret bubblar upp och tystnar är det färdigt. Låt smöret svalna. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölet med citronskal, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten växelvis med smör och mjölk.
Fördela smeten i små, smorda avlånga formar, ca 4 x 10 cm, gärna av silikon. Har du ingen silikonform kan du använda muffinsformar. Fyll ¾ av formarna.
Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Låt svalna innan kakorna tas ur formarna och får kallna.
Bovete: Sänk ugnsvärmen till 150°. Smält kokosoljan och blanda med bovetet. Tillsätt resten av ingredienserna, strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 30–40 min. Låt svalna.
Nektariner: Kärna ur nektarinerna och skär dem i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och lägg i nektarinerna. Strö över sockret och låt småkoka så att sockret smälter.
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Häll glasyren i en spritspåse och spritsa den på minisockerkakorna. Låt stelna.
Smetana: Vispa ihop smetana, citronsaft och florsocker med elvisp.
Servera minisockerkakorna med nektariner, smetana och eventuellt torkat bovete.
Recept av Cecilia Hansson