Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Minisockerkakor med nektariner

Minisockerkakor med nektariner bakas i små avlånga formar. Har du inga små formar kan du göra en stor sockerkaka i avlång form och skära i bitar. Ändra då gräddningen till 40 min i 175° i konventionell ugn.

Minisockerkakor med nektariner
Minisockerkakor med nektariner
Minisockerkakor med nektariner
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 0,5citron
  • 2ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 1 krmsalt
  • 0,75 dlmjölk

Nektariner

  • 2nektariner
  • 1 msksmör
  • 2 mskströsocker- –3

Vit glasyr

  • 1,5 dlflorsocker
  • 1 mskvatten

Smetana med citron

  • 200 gsmetana
  • 1 mskcitron- pressad
  • 3 mskflorsocker

Rostat bovete, ca 3 dl

  • 3 dlbovete- helt
  • 2 mskkokosolja
  • 3 mskäppelmos
  • 1 msklönnsirap- eller honung
  • 1 tskvaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180° varmluft. Bryn smöret i en kastrull, när smöret bubblar upp och tystnar är det färdigt. Låt smöret svalna. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölet med citronskal, vaniljsocker, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten växelvis med smör och mjölk.

  3. Fördela smeten i små, smorda avlånga formar, ca 4 x 10 cm, gärna av silikon. Har du ingen silikonform kan du använda muffinsformar. Fyll ¾ av formarna.

  4. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Låt svalna innan kakorna tas ur formarna och får kallna.

  5. Bovete: Sänk ugnsvärmen till 150°. Smält kokosoljan och blanda med bovetet. Tillsätt resten av ingredienserna, strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 30–40 min. Låt svalna.

  6. Nektariner: Kärna ur nektarinerna och skär dem i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och lägg i nektarinerna. Strö över sockret och låt småkoka så att sockret smälter.

  7. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Häll glasyren i en spritspåse och spritsa den på minisockerkakorna. Låt stelna.

  8. Smetana: Vispa ihop smetana, citronsaft och florsocker med elvisp.

  9. Servera minisockerkakorna med nektariner, smetana och eventuellt torkat bovete.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Cecilia Hansson