Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Minisemlor passar perfekt om man ska bjuda många. Ofyllda bullar kan frysas in och tinas och garneras inför serveringen
Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Pensla bullarna med det uppvispade ägget. Grädda i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet (cirka 1⁄2 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en djup bunke. Riv ner mandelmassa. Tillsätt mjölk och blanda ihop med elvisp.
Fördela fyllningen i bullarna.
Vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick vispad grädde i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.
Recept från Mitt kök