Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Miniscones med vanilj och macadamia

Servera scones direkt ur ugnen, de är allra godast nybakade.

Miniscones med vanilj och macadamia
Miniscones med vanilj och macadamia
Miniscones med vanilj och macadamia
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dlbovetemjöl- (150 g)
  • 3 dldinkelmjöl- siktat (180 g)
  • 1 dlhavregryn
  • 3 mskrårössocker
  • 2 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 125 gsmör
  • 1vaniljstång- eller 3 krm vaniljpulver
  • 50 gmacadamianötter- rostade och saltade
  • 1ägg
  • 2 dlmjölk

Jordgubbssylt med lime

  • 1 kgjordgubbar- färska eller frysta
  • 1vaniljstång
  • 2lime
  • 3 dlströsocker
  • 3 dlsyltsocker

Tillbehör

  • 2,5 dlvispgrädde

Gör så här

  1.  Jordgubbssylt: Snoppa jordgubbarna och halvera dem om du använder färska. Dela vaniljstången. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.

  2. Blanda jordgubbar, vaniljstång, limeskal, limesaft och socker i en kastrull. Koka upp och sjud sylten ca 30 min, tills den nått 105°. Häll upp i en väl rengjord burk och sätt på locket. Förvara sylten svalt.

  3. Scones: Sätt ugnen på 225°. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tärna smöret och finfördela det med fingertopparna i mjölblandningen. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Grovhacka nötterna. Blanda ner vaniljfrön och nötter i smulet.

  4. Vispa ihop ägget med mjölken och häll över smulet. Arbeta snabbt ihop till en deg.

  5. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.

  6. Servera sconesen med jordgubbssylt och vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?