Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Miniscones med clementincurd

Miniscones med clementincurd passar perfekt till en kopp te. Curden är också god på rostat bröd eller som fyllning, blandad med vispgrädde, i en tårta.

Miniscones med clementincurd
Miniscones med clementincurd
Miniscones med clementincurd
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1clementin
  • 4 dlvetemjöl- (240 dl)
  • 1 tskbakpulver
  • 2 krmsalt
  • 50 gsmör
  • 1,5 dlmjölk

Pensling

  • ägg

Garnering

  • mandelspån

Clementincurd, ca 4 dl

  • 2clementiner
  • 4äggulor
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 mskcitron- pressad
  • 100 gsmör- rumsvarmt

Gör så här

  1. Curd: Skölj clementinerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Blanda clementinsaft, äggulor, socker och citronsaft i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat.

  2. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret i små klickar. Rör kraftigt så att smöret smälter. Blanda i clementinskalet och låt curden kallna. Låt stå i kylen fram till servering.

  3. Scones: Sätt ugnen på 250°. Skölj clementinen i ljummet vatten. Riv skalet.

  4. Blanda clementinskal, mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en smulig deg. Häll i mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.

  5. Kavla ut degen till en ca 3 cm tjock platta. Ta ut rundlar ur degen med ett mått eller ett litet glas, ca 5 cm i diameter. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.

  6. Pensla rundlarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna under bakduk på galler.

  7. Servera minisconesen med clementincurd till en kopp te.

Vad tyckte du om receptet?