Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Matcha, det gröna tepulvret från Japan, hittar du i tebutiker och välsorterade livsmedelsaffärer.
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37°. Häll degvätskan på jästen och rör om. Rör i socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, 5-10 min.
Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, ca 1 1/2 cm tjock. Stansa ut munkar med utstickare, ca 6 cm i diameter, och ta ut ett hål i mitten på varje. Låt munkarna jäsa övertäckta ca 10 min.
Garnering: Blanda 1 dl socker med teet på en tallrik. Blanda 2 dl socker med kanel på en annan tallrik.
Hetta upp oljan till 170°. Fritera munkarna tills de är ljusbruna, ca 3 min. Ta upp och låt dem rinna av hastigt på ett hushållspapper. Vänd dem sedan i de smaksatta sockren.