Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Minibaguetter

Recept på minibaguetter. De goda baquetterna kan bakas i god tid och frysas in för att tas fram och tinas på plåt i ugn 150° ca 15 min.

MinibaguetterMinibaguetterMinibaguetter
Recept på minibaguetter. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 6 gjäst- (ca 1 tsk)
  • 6 dlvatten- kallt
  • 10 dlvetemjöl special- (600 g)
  • 4 dlgrovt fullkornsdinkelmjöl- t ex Saltå Kvarn (240 g)
  • 2 tsksalt

Garnering

  • 0,5 dlgrovt fullkornsdinkelmjöl
  • 0,5 dlhampafrön
  • 2 tskflingsalt- gärna svart salt, t ex Mill & Mortar

Tillbehör

  • 2 burkargrön olivcreme- (à 140 g), t ex Zetas
  • olivolja- gärna fransk
  • flingsalt- gärna svart salt, t ex Mill & Mortar

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl och salt och arbeta ihop till en kladdig deg. Täck med plastfolie. Låt degen jäsa 8–10 timmar, gärna över natten, i rumstemperatur.

  2. Strö mjöl och hampafrön på arbetsbänken. Skrapa ut degen. Strö över lite mjöl och dra försiktigt ut degen till en rektangel, ca 20 x 35 cm. 

  3. Dela degen i två bitar och skär med hjälp av en degskrapa ut ca 3 cm tjocka längder. Vänd dem i hampafrön och mjöl och tvinna dem lätt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö flingsalt över. Jäs bröden under bakduk 30–40 min.

  4. Sätt ugnen på 225°. Sätt in en plåt i ugnen samtidigt.

  5. För över bröden med bakplåtspapperet på den heta plåten. Grädda mitt i ugnen 15–20 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?