Minibagels
30 minuter + 1 timme jäsning + 12 minuter i ugn. Det är lite pyssel att göra egna bagels, men inte alls svårt.
Till 25 bröd:
5 dl vatten
25 g jäst
½ dl flytande honung
1 msk salt
11 dl vetemjöl (660 g) + 1/2 dl till utbakning
Pensling:
1 ägg
Garnering:
1 ½ dl vita sesamfrön
1 ½ dl blå sesamfrön, solrosfrön eller grovhackade pumpakärnor
Gör så här:
1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vatten, honung och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen 4–5 min.
2. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
3. Koka upp vatten i en gryta och sätt ugnen på 225°.
4. Dela degen i små bitar och forma till runda bullar. Sätt fingret genom och snurra några varv.
5. Sjud bröden ca 1 minut på varje sida. Ta upp med hålslev och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
6. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över frön eller kärnor. Grädda mitt i ugnen 12–14 min. Låt kallna på galler.