Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mini-dinkellimpor

Dinkellimpor i minifomat. Ett eget litet formbröd är fint på kräftbuffén! Små formar finns att köpa i många köksbutiker.

Mini-dinkellimpor
Mini-dinkellimpor
Mini-dinkellimpor
Mini-dinkellimpor Foto: Peter Carlsson

Mini-dinkellimpor

  • 50 gsmör
  • 5 dlmjölk
  • 50 gjäst
  • 2 tsksalt
  • 1 mskhonung
  • 1213 dldinkelsikt- (660-715 g)

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 1 mskvallmofrön- blå

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.

  2. Smula jästen i en bunke. Rör ut den i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, ca 10 min. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.

  3. Dela degen i två bitar. Arbeta dem smidiga och dela varje bit i tio mindre bitar. Rulla ut till minilimpor och lägg dem i oljade minibrödformar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.

  4. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda bröden mitt i ugnen ca 12 min, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

  5. Tips: Det går även att baka ut bröden direkt på en plåt med bakplåtspapper. Skär då några snitt i varje bröd när de jäst för att få ett fint mönster. Minska gräddningstiden något.

Vad tyckte du om receptet?