Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mille feuille med färskostcrème, jordgubbar och rabarber

Recept på mille feuille med färskostcrème, jordgubbar och rabarber - en härligt frasig och krämig dessert.. Smördeg, kompott och crème kan förberedas, men lägg ihop bakelserna strax före servering.

Mille feuille med färskostcrème, jordgubbar och rabarberMille feuille med färskostcrème, jordgubbar och rabarberMille feuille med färskostcrème, jordgubbar och rabarber
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 gsmördeg- fryst, t ex Picard, Ica eller Garant

Kompott

  • 100 grabarber- späd
  • 250 gjordgubbar
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 mskvatten

Färskostcrème

  • 200 gfärskost- naturell
  • 0,5 dlflorsocker
  • 1 krmvaniljpasta- eller 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg  de tinade smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Picka dem med en gaffel. Lägg på ett bakplåtspapper och ställ en plåt över så  att degen inte blåser upp när den gräddas.

  2. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Tiden kan variera, men degen ska vara ordentligt genomgräddad. Skär av det yttersta på kanterna. Skär därefter plattorna i 18 bitar, 5 x 10 cm. Låt kallna på galler.

  3. Kompott: Skär rabarber och två av jordgubbarna i skivor. Koka upp rabarber, jordgubbar, socker och vatten. Sjud ca 3 min. Låt kallna. Halvera resten av jordgubbarna.

  4. Färskostcrème: Vispa ihop färskost, vaniljpasta och florsocker. Vispa grädden i en annan bunke. Vänd samman och rör ner 3 msk av kompotten lite slarvigt. Lägg crèmen i en spritspåse.

  5. Spritsa gräddcrème på sex plattor och lägg på några halverade jordgubbar. Ringla över kompotten. Upprepa med nästa lager. Lägg över ett tredje flarn och pudra med florsocker.

Vad tyckte du om receptet?