Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mielketarte med vinmarinerade bär och bananer

Mielketarte, eller Milk tart, är en krämig, sydafrikansk specialitet. Här med bär som marinerats i kryddigt, sydafrikanskt starkvin.

Mielketarte med vinmarinerade bär och bananerMielketarte med vinmarinerade bär och bananerMielketarte med vinmarinerade bär och bananer
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1,5 dlvetemjöl
  • 50 gsmör
  • 2 mskströsocker
  • 0,5 krmsalt
  • 1äggula

Fyllning

  • 2ägg
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 0,75 dlströsocker
  • 1 tskkanel- mald
  • 1 tskvaniljsocker

Marinerade bär

  • 250 gjordgubbar- färska
  • 125 ghallon- färska
  • 1lime- rivet skal och saft
  • 0,5 dlallesverloren fine old vintage- (12109)
  • 2bananer

Garnering

  • limeskal- rivet

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl, smör, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i tio aluminium-folieformar. Ställ dem kallt ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.

  2. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, socker, kanel och vaniljsocker. Ställ formarna på en plåt och häll i äggblandningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna.

  3. Bär: Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Ansa hallonen. Blanda limeskal och limesaft med vinet. Vänd ner bären och låt stå i kylskåpet ca 1 timme.

  4. Skala och skär bananerna i mindre bitar. Blanda ner dem i bären.

  5. Servera mielketarterna med bär- och banansallad överströdda med rivet limeskal.

Vad tyckte du om receptet?