Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Härligt somrig tårta med fläder, jordgubbar och maränger.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och vik upp sidorna 3 centimeter.
Botten: Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner blandningen i äggsmeten ihop med mjölken.
Bred ut smeten i bakformen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 7 minuter. Låt kakan kallna på bakpappret. Dela kakan i tre delar från långsidan.
Flädermousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden medelhårt. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner gulorna i hälften av flädersaften i en kastrull på medelvärme och vispa tills den blir pösig och tjocknar. Ta från värmen. Ta upp och krama ur gelatinbladen och smält dem i krämen under omrörning. Tillsätt resten av saften, hur stor mängd beror på hur söt den är. Rör ner limeskal och limesaft.
Tillsätt en tredjedel av den vispade grädden och rör kraftigt. Vänd ner resten av grädden försiktigt. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Låt moussen stelna i kylen i cirka 2 timmar.
Lägg en kakbotten med ovansidan nedåt på ett avlångt fat. Lossa bakpappret från kakan och spritsa eller bred på drygt ⅓ av moussen. Snoppa jordgubbarna och dela dem i fyra delar och fördela ovanpå moussen. Lägg på nästa kakbotten, bred på mousse och jordgubbar. Täck med sista delen av kakbotten. Bred på resten av moussen och garnera med halverade jordgubbar och blad, minimaränger, citronmeliss och blommor. Ställ kallt om den inte ska serveras direkt.
Recept från Mitt kök