Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mezze maniche alla gricia – recept på enkel pasta

Pastarätten härstammar från Rom och har de typiska ingredienserna för regionen; pecorino, guanciale och svartpeppar. Rätten görs traditionellt på guanciale som på svenska är griskind. Du kan få tag på det i exempelvis saluhallar eller i delibutiker, men du kan även använda pancetta eller bacon av bra kvalitet.

Mezze maniche alla gricia – recept på enkel pastaMezze maniche alla gricia – recept på enkel pastaMezze maniche alla gricia – recept på enkel pasta
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 0,5 mskpepparkorn- svarta
  • 100 gpecorinoost- lagrad
  • 200 gguanciale- pancetta eller bacon
  • 400 gpasta- gärna Mezze maniche

TILL GARNERING & SERVERING

  • 50 gpecorinoost- lagrad, cirka

Gör så här

  1. Rosta pepparkornen under omrörning i en torr panna på medelvärme. Låt kornen kallna och mortla dem i en mortel.

  2. Finriv osten. Blanda ihop osten med pepparn.

  3. Skär köttet i små tärningar och stek på medelvärme tills de blivit krispiga och fått fin färg. Dra av plattan från värmen.

  4. Koka pastan i saltat vatten. Häll bort vattnet när det återstår 1–2 minuter av koktiden, men spara 2–3 dl kokvatten. Häll pastan i pannan med fläsket, tillsätt 1 dl vatten och öka värmen. Rör runt pastan och tillsätt lite mer vatten ända tills pastan är klar. Dra av från värmen och rör ner osten. Tillsätt lite mer vatten om pastan känns torr.

  5. Fördela direkt i djupa tallrikar och servera med extra pecorino.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på fler lättlagade pastarätter? Spana in några av våra favoritrecept här!

Läs mer:

8 superenkla pastarätter att laga till middag

Bästa receptet på köttfärssås

Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker