Sugen på fler lättlagade pastarätter? Spana in några av våra favoritrecept här!
Läs mer:
8 superenkla pastarätter att laga till middag
Bästa receptet på köttfärssås
Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Pastarätten härstammar från Rom och har de typiska ingredienserna för regionen; pecorino, guanciale och svartpeppar. Rätten görs traditionellt på guanciale som på svenska är griskind. Du kan få tag på det i exempelvis saluhallar eller i delibutiker, men du kan även använda pancetta eller bacon av bra kvalitet.
Rosta pepparkornen under omrörning i en torr panna på medelvärme. Låt kornen kallna och mortla dem i en mortel.
Finriv osten. Blanda ihop osten med pepparn.
Skär köttet i små tärningar och stek på medelvärme tills de blivit krispiga och fått fin färg. Dra av plattan från värmen.
Koka pastan i saltat vatten. Häll bort vattnet när det återstår 1–2 minuter av koktiden, men spara 2–3 dl kokvatten. Häll pastan i pannan med fläsket, tillsätt 1 dl vatten och öka värmen. Rör runt pastan och tillsätt lite mer vatten ända tills pastan är klar. Dra av från värmen och rör ner osten. Tillsätt lite mer vatten om pastan känns torr.
Fördela direkt i djupa tallrikar och servera med extra pecorino.
Läs mer:
8 superenkla pastarätter att laga till middag
Bästa receptet på köttfärssås
Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker