Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mexikansk ”smash burger” med majskräm och klyftpotatis

En smakrik burgare med lätt taco-känsla. Majskrämen är söt och krämig och passar fint till. Hittar du inte rostad vitlöksmajonnäs kan du ta någon annan smaksatt majonnäs.

Mexikansk ”smash burger” med majskräm och klyftpotatisMexikansk ”smash burger” med majskräm och klyftpotatisMexikansk ”smash burger” med majskräm och klyftpotatis
Mexikansk ”smash burger” med majs- och rostad vitlökskräm Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 500 gnötfärs
  • 1 kgfärskpotatis
  • 1 krukatimjan
  • 250 gmajskorn- frysta
  • 1lime
  • 0,5 dlrostad vitlöksmajonnäs
  • 2gula lökar
  • 1 dlgrekisk yoghurt- eller turkisk yoghurt
  • 1 msktacokryddmix- mexican spice mix eller egen kryddblandning
  • olivolja
  • smör
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen noga i ljummet vatten. Skär den i smala klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Repa och finhacka timjanen och strö den över. Rosta mitt i ugnen i ca 25 min.

  2. Stek majsen i 1 msk olja tills den börjar få färg. Lägg majsen i en mixerskål.

  3. Skölj limen noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 1 msk saft. Lägg limeskal, limesaft, majonnäs, 1 tsk salt och 2 krm peppar i skålen och mixa slätt med stavmixer.

  4. Skala och finstrimla löken. Blanda färsen med yoghurt, 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Forma den till 4 bollar och ”smasha” till dem så att de blir platta. Krydda runtom med mexikansk kryddblandning.

  5. Stek burgarna i 1 msk smör i en medelvarm stekpanna i ca 5 min. Tillsätt löken efter halva tiden och låt den steka med tills den är gyllenbrun.

  6. Servera burgarna med potatis, majskräm, lök och sallad.

Vad tyckte du om receptet?