Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercimek köftesi – lins- och bulgurköfte

Recept på mercimek köftesi - små vegetariska köfte som äts kalla i salladsblad. 

Mercimek köftesi – lins- och bulgurköfte
Mercimek köftesi – lins- och bulgurköfte
Mercimek köftesi – lins- och bulgurköfte
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1,5 dlröda linser
  • 2,5 dlvatten- + 0,5 dl
  • 0,5 dlbulgur- finkrossad
  • 0,5 tsksalt- +0,5 tsk
  • 1gul lök- liten
  • 2 mskolivolja
  • 0,5 msktomatpuré
  • 0,5 mskpaprikapuré
  • 0,5 mskspiskummin- mald
  • 2 mskbladpersilja- hackad
  • 2 msksalladslök- finstrimlad
  • 1,5 mskcitron- pressad
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 tsksumak
  • 1kruksallad

Gör så här

  1. Koka linserna i 2 1/2 dl vatten på låg värme i en kastrull under lock ca 10 min. Tillsätt bulgur och 1/2 tsk salt och rör om. Stäng av plattan och låt stå och svälla ca 30 min under lock.

  2. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i olja. Tillsätt tomat- och paprikapuréer och fräs tillsammans med löken ca 2 min. Häll över 1/2 dl vatten och tillsätt spiskummin. Rör om och låt puttra ca 5 min. Låt svalna. Blanda i persilja, salladslök och citronsaft.

  3. Blanda lins- och lökröran till en smet. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Forma till avlånga bullar och strö på sumaken. Lägg varje köfte på små bitar salladsblad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ebru Kelebek