tillagning: 25 minuter i ugn: 45 minuter Aktiv tid c:a 25 minuter
(Betyg: 3,9 · 34 röster)
Aubergine, eller melanzane, på italienska är en av de mest populära grönsakerna i Italien. Här är den först stekt och därefter gratinerad med mozzarella och parmesan. Den är god att äta som den är, men passar även som en förrätt eller som tillbehör till kött och kyckling. Det är viktigt att mozzarellan inte får för mycket färg, då blir den torr och hård i stället för mjuk och krämig.
Auberginegratäng med mozzarellaost och parmesan.Foto: Per Ranung
(Betyg: 3,9 · 34 röster)
Ingredienser
4personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
3aubergine- (ca 800 g)
2 mskolivolja
1 tsksalt
2mozzarellaostar- (à 125 g)
2 dlparmesanost- riven
Tomatsås
1vitlöksklyfta
1 mskolivolja
1 förpkrossade tomater- (370 g)
0,5 tsksalt
1 krmnymald svartpeppar
1 kvistbasilika
Garnering
2 kvistarbasilika
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Ta bort fästet från auberginerna. Skär auberginerna längs med i knappt 1 cm tjocka skivor. Häll ut oljan på ett bakplåtspapper. Vänd skivorna i oljan och salta dem. Lägg dem i ett lager på plåten. Ugnsbaka mitt i ugnen i ca 20 min.
Tomatsås: Skala och krossa vitlöksklyftan och fräs i den i olja tills den får lite färg. Plocka upp vitlöken. Tillsätt krossade tomater, salt och peppar. Sjud såsen på svag värme under lock i ca 20 min. Rör då och då. Riv sönder basilikabladen och blanda ner dem i såsen.
Riv mozzarellan i bitar. Bottna en smord ugnssäker form med lite tomatsås. Lägg i aubergineskivorna lite överlappande och lägg på en tredjedel av mozzarellan mellan lagren. Häll över tomatsås. Toppa med tomatsås och mozzarella. Strö över parmesanost men spara lite av parmesanen till serveringen.
Gratinera i nedre delen av ugnen i 25 min, då får man härlig smält ost utan att den får färg. Känn med en sticka att auberginen är genomlagad och mjuk. Strö över parmesan och basilika och servera.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 34 röster)
Alla varianter är rätt!
Aubergine parmigiana, Melanzane al forno, Melanzane alla parmigiana… Denna italienska klassiker finns i många varianter. Att hitta en ”originalversion” är omöjligt och inget recept kan anklagas för att vara felaktigt. Vårt recept är en enkel variant, helt utan ”krusiduller” – bara helt underbart god. Aubergine, tomat och mozzarella smälter samman i ugnen och toppas med aromatiska basilikablad och parmesan.
Kökstipset: Förr saltade man aubergine för att dra ut en del av saften och minska den bittra smaken. Men år av växtförädling har gjort att aubergine nu smakar mindre beskt, så den behöver inte saltas ur. Däremot behöver aubergine tid – det är viktigt att den är genomlagad, annars blir den seg och smaklös.