Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Meghli

Meghli är en krämig, len och kryddig libanesisk rispudding, både vegansk och glutenfri. Desserten är inte svår att göra men kräver tålamod eftersom den ska puttra minst 2 1/2 timme och röras om med jämna mellanrum.

Zeina Mourtada
Meghli
Meghli
Meghli
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1,5 dlrismjöl
  • 1,5 dlströsocker
  • 9 dlvatten
  • 2 tskkanel- mald
  • 2 tskkummin- mald
  • 1 tskanis- mald

Topping

  • kokos- riven
  • russin
  • nötter- valfria, t ex pistasch, sötmandel, valnötter, pinjenötter

Gör så här

  1. Blanda rismjöl, socker och vatten ordentligt i en stor kastrull tills allting lösts upp. Ställ kastrullen på spisplattan, hetta upp under ständig omrörning, sluta inte röra om för då blir det klumpar och det bränns i botten av kastrullen.

  2. Tillsätt kryddorna och sjud på svag värme ca 30 min, rör om då och då. Puddingen kommer att tjockna efter en stund.

  3. Lägg ett lock på grytan och låt puttra ca 1 1/2 timme, rör om med jämna mellanrum. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker.

  4. Lyft av locket och låt puddingen koka ytterligare 30–40 min, rör om då och då tills blandningen är tjock och trögflytande. Häll upp i glas och låt svalna i rumstemperatur. Ställ dem sedan i kylen 2–3 timmar, men gärna till nästa dag.

  5. Toppa med önskad garnering och servera puddingen kall.

Vad tyckte du om receptet?