Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Den här vegopajen passar fint även till dig som inte äter ägg.
Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.
Ta upp degen, platta ut den till en rundel och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt i cirka 30 minuter.
Fyllning: Skala och dela löken i klyftor. Ansa och skär zucchini i bitar. Dela, kärna ur och skär paprika i bitar. Bryt eller skär av den nedersta hårda delen (3–4 centimeter) av sparrisen och kasta de hårda bitarna. Skär sparrisstjälkarna i mindre bitar. Ansa och skär fänkålen i små skivor. Fräs grönsakerna var för sig i oljan i cirka 3 minuter och ta upp dem på ett fat. Salta och peppra. Låt svalna i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degrundeln på mjölat bakplåtspapper, från mitten till kanterna, till en pajbotten, cirka 30 centimeter i diameter. Lägg det tillsammans med papperet i en pajform, cirka 26 centimeter i diameter, degen ska hänga över kanterna eller läggas direkt på en ugnsplåt med papper.
Varva grönsaker, oliver och riven ost i mitten av rundeln och vik pajkanten över. Pensla pajkanten med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt pajen vila i cirka 15 minuter inför serveringen.
Blanda tomater med olivolja i en liten ugnssäker form. Salta och strö över sockret. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Toppa pajen med tomaterna eller servera dem vid sidan av.
Recept från Mitt kök