Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Medelhavskryddade lökpajer med ansjovis

Praktiskt och gott med pajer i portionsstorlek.

Medelhavskryddade lökpajer med ansjovis
Medelhavskryddade lökpajer med ansjovis
Medelhavskryddade lökpajer med ansjovis
Foto: Åsa Dahlberg

Ingredienser

  • 1 pktsmördeg- kyld
  • 5rödlökar
  • margarin- eller smör, att steka i
  • salt
  • 1 burkanjovis- à 125 g
  • 2 msktimjan- finhackad färsk
  • 2 mskoregano- finhackad färsk
  • 1ägg- till pensling

Äggstanning:

  • 0,5 dlansjovisspad
  • 2 dlvispgrädde
  • 2ägg

Garnering:

  • timjan
  • oregano

Gör så här

  1. Kavla ut smördegen något på ett mjölat bakbord. Skär degen i 16 kvadrater och lägg varje degbit i en aluminiumform, du behöver inte smörja den. Degen får gärna gå en bit över kanten, det blir snyggt så.

  2. Skala och skär rödlöken i fina ringar. Stek dem mjuka och glansiga­ i margarin eller smör i en stekpanna. Salta.

  3. Mosa ansjovisen med en gaffel, lägg några stycken åt sidan som du sedan lägger ovanpå som garnering.­ Fördela den mosade ansjovisen i botten av pajerna. Lägg på lite lökringar och finhackad timjan och ­oregano. Lägg på ytterligare några lökringar. Dela de återstående ­ansjovisarna en gång och lägg en ansjovisbit ovanpå varje paj.

  4. Vispa ihop ansjovisspad, grädde och ägg. Häll äggstanningen över pajerna. Pensla smördegskanten med uppvispat ägg. Grädda i ugn, 225 grader, 15-20 minuter. Täck med aluminiumfolie de sista minuterna.

Vad tyckte du om receptet?