Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Medelhavsgryta med fisk & räkor

Gryta på vit fisk och räkor som serveras tillsammans med citronmarinerade belugalinser och en rouille.

Medelhavsgryta med fisk & räkorMedelhavsgryta med fisk & räkorMedelhavsgryta med fisk & räkor
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 725 gsej- och kolja eller annan vit miljömärkt fisk, ca

Grönsaksröra

  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 2morötter- 200 g
  • 0,5fänkål- 150 g
  • 0,5chili- röd spansk
  • 1zucchini- 200 g
  • 2 mskrapsolja
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 1 burkkrossade tomater- 400 g
  • 2 msktomatpuré
  • 2 mskskaldjursfond
  • 1 dlvatten
  • 0,5citron- rivet skal

Till garnering

  • 250 gräkor med skal
  • timjan- färsk
  • citronzest

Citronmarinerade belugalinser

  • 2 dlsvarta belugalinser
  • 1 mskkycklingfond
  • 2 kvistartimjan
  • 0,5citron- rivet skal
  • 2 mskrapsolja

Rouille

  • 2 mskdijonsenap
  • 1 mskhonung
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 4 mskrapsolja- eller solrosolja
  • 1 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär morötter i tärningar. Skär fänkål i tunna skivor. Spara fänkålsdillen till garnering. Kärna ur och finhacka chilin. Dela och kärna ur zucchinin. Skär halvorna i skivor. Fräs grönsakerna i en gryta med olja i 3 minuter.

  2. Späd med vitt vin och låt det koka in. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, skaldjursfond, vatten och citronskal. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg över grönsaksröran i en ugnsfast form.

  3. Värm ugnen till 200 grader. Skär fisken i bitar och salta lätt. Lägg fisken ovanpå grönsaksröran och sätt in i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Garnera med skalade räkor, fänkålsdill, timjan och zestat citronskal.

  4. Belugalinser: Koka linserna enligt anvisning på förpackningen, men tillsätt kycklingfond och timjan. Låt linserna svalna och sila dem. Tillsätt citronskal och rapsolja. Smaka av med salt och peppar.

  5. Rouille: Blanda alla ingredienserna till såsen och smaka av med lite salt och vitpeppar.

  6. Servera fiskgrytan tillsammans med linserna och rouille.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök