Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazarinpaj med saffran

Ljuvligt bakverk med spröd botten, toppad med mandelmassa smaksatt med saffran. Gör en läcker glasyr och bred ut över pajen.

Mazarinpaj med saffranMazarinpaj med saffranMazarinpaj med saffran
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Pajbotten

  • 125 gsmör
  • 3 dlvetemjöl
  • 1 mskströsocker
  • 1äggula- (spara vitan)

Fyllning

  • 300 gmandelmassa
  • 20 gsmör- mjukt
  • 0,5 gsaffran- (1 påse)
  • 1 mskvatten
  • 3äggulor- (spara vitorna)
  • 4äggvitor

Glasyr

  • 1äggvita
  • 22,5 dlflorsocker

Gör så här

  1. Pajbotten: Skär smöret i tärningar och blanda med vetemjölet och sockret. Blanda i äggulan och blanda till en jämn pajdeg. Lägg pajdegen i en plastpåse och lägg in den i kylen i 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 175 grader.

  3. Fodra en pajform, cirka 22 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.

  4. Fyllning: Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.

  5. Riv mandelmassan fint. Vispa i smöret med en elvisp. Rör ut saffranet i vattnet och vispa ner i mandelmassan. Vispa i en äggula i taget.

  6. Vispa upp äggvitorna i en separat skål och vänd sedan ner äggvitorna i smeten. Häll upp smeten i pajskalet, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter.

  7. Glasyr: Vispa upp äggvitan med en elvisp. Sikta och vispa i florsockret. Bred glasyren över pajen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök