Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ljuvligt bakverk med spröd botten, toppad med mandelmassa smaksatt med saffran. Gör en läcker glasyr och bred ut över pajen.
Pajbotten: Skär smöret i tärningar och blanda med vetemjölet och sockret. Blanda i äggulan och blanda till en jämn pajdeg. Lägg pajdegen i en plastpåse och lägg in den i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Fodra en pajform, cirka 22 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
Fyllning: Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.
Riv mandelmassan fint. Vispa i smöret med en elvisp. Rör ut saffranet i vattnet och vispa ner i mandelmassan. Vispa i en äggula i taget.
Vispa upp äggvitorna i en separat skål och vänd sedan ner äggvitorna i smeten. Häll upp smeten i pajskalet, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter.
Glasyr: Vispa upp äggvitan med en elvisp. Sikta och vispa i florsockret. Bred glasyren över pajen.
Recept från Mitt kök