Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mazarinkaka med apelsinsmak

Mazarinkaka med apelsinsmak bakas här i en 20 cm form, och blir liten och hög, men det går lika bra att använda en 24 cm med löstagbar kant. Kakan håller sig saftig flera dagar.

Mazarinkaka med apelsinsmakMazarinkaka med apelsinsmakMazarinkaka med apelsinsmak
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2 mskströsocker
  • 1 krmvaniljpulver
  • 1äggula

Mazarinfyllning

  • 2apelsiner
  • 300 gmandelmassa
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 3 dlmandelmjöl- (150 g)
  • 1,5 tskbakpulver
  • 2ägg
  • 1 mskströsocker

Glasyr

  • 3 dlflorsocker
  • 2 mskvatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg mjöl, smör, socker, vaniljpulver och äggula i en matberedare och mixa ihop till ett smul. Ta upp på arbetsbänken och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen jämnt i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Skär bort överflödig deg med kniv längs den övre kanten. Ställ formen i frysen ca 10 min.

  2. Fyllning: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten och finriv skalet.

  3. Blanda samman mandelmassa, smör, halva mängden apelsinskal, mandelmjöl och bakpulver. Vispa i äggen, ett i taget. Bred ut mazarinfyllningen i pajskalet.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme tills kakan stannat och fått fin färg. Täck med bakplåtspapper om den får för mycket färg. Ta ut och låt kallna.

  5. Lägg resterande apelsinskal och sockret i en mortel och mortla lätt.

  6. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Värm glasyren ca 10 sekunder i mikron och bred ut jämnt över kakan. Låt kallna i kylen. Strö över apelsinsockret vid servering.

Vad tyckte du om receptet?