tillagning: 30 minuter i kyl: 1 timme i ugn: 13 minuter Aktiv tid c:a 30 minuter
(Betyg: 3,7 · 270 röster)
Klassiska mazariner i miniformat med mördeg, mandelfyllning och glasyr. Glasyren på toppen får en liten smakskjuts av citron som bryter av fint mot den annars ganska söta kondisbiten. Perfekt när du vill ha lite klassiskt fika.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
50 gsmör
1,25 dlvetemjöl
2 mskströsocker
1äggula- stor
0,5 mskvatten- ev
Fyllning
1citron
100 gmandelmassa
50 gsmör- rumsvarmt
1 mskvetemjöl
0,5 krmvaniljpulver
1ägg- stort
Citronglasyr
1,5 dlflorsocker
1 mskcitron- pressad
Gör så här
Tärna smöret. Mixa mjöl, socker och smör i matberedare till ett smul. Tillsätt äggula och vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och lägg i kyl ca 1 timme.
Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Finriv skalet. Grovriv mandelmassan.
Vispa mandelmassa, citronskal, smör, mjöl och vaniljpulver. Tillsätt ägget och vispa till en slät smet. Fyll smeten i en spritspåse.
Sätt ugnen på 200°. Smörj formarna, ca 5 cm i diameter. Tryck eller kavla ut degen och klä formarna. Skär bort degen som hänger över kanten med en vass kniv. Fyll formarna med smet till 3/4. Ställ dem på en plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 13 min, tills kakorna fått fin färg. Låt svalna. Stjälp upp dem ur formarna och låt kallna.
Glasyr: Rör ihop florsocker och citronsaft. Bred smeten över mazarinerna. Låt kallna i kyl.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 270 röster)
Tips!
• Här behöver du mazarinformar eller veckade formar i metall.
• Mazarinerna går utmärkt att frysa, men glasera dem när de ska ätas.
• Om mazarinfyllningen blir toppig efter ugnen så lägg ett bakplåtspapper och en bricka på mazarinerna. Lägg på en tyngd så plattas överdelen ner.