Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Matvetesallad med renskav och grönkål

Mättande och varm sallad med nordiska smaker. Pricken över i är en Nobisdressing med västerbottensost och färsk timjan.

Matvetesallad med renskav och grönkål
Matvetesallad med renskav och grönkål
Matvetesallad med renskav och grönkål
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 3 dlmatvete
  • 150 ggrönkål- med stjälk
  • 0,5purjolök- gärna det gröna
  • 1 pktviltskav- 240 g
  • rapsolja
  • 10enbär- stötta
  • salt
  • peppar- nymald
  • 2 mskäppelcidervinäger
  • 2äpplen- klyftade röda
  • 1 dltranbär- torkade
  • 1 dlpumpakärnor- rostade, ca
  • timjan- färsk

Västerbottensnobis

  • 1ägg
  • 1 mskäppelcidervinäger
  • 1 mskskånsk grov senap
  • 2 dlrapsolja
  • salt
  • peppar- nymald
  • 2 dlvästerbottensost- grovriven
  • 2 msktimjan- finhackad färsk

Gör så här

  1. Koka matvetet enligt förpackningen. Häll av överblivet kokvatten och låt ånga av.

  2. Repa grönkålen från stjälkarna och riv bladen i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken.

  3. Stek renskavet i rapsolja enligt förpackningen, strimla köttet under stekningen. Tillsätt grönkål, purjolök och enbär. Fräs runt någon minut. Krydda med salt och peppar.

  4. Ta pannan från värmen. Blanda i matvete, vinäger, äpple och tranbär. Smaka av med salt och peppar.

  5. Lägg upp salladen och strö över pumpakärnor och färska timjanblad. Servera med dressingen.

  6. Dressing: Koka upp vatten. Lägg i ägget och koka 2 minuter, det ska fortfarande vara rinnigt. Spola ägget kallt.

  7. Skrapa ner ägget i en hög och smal bunke. Tillsätt vinäger och senap. Mixa i oljan i en tunn stråle, till en tjock dressing. Smaka av med salt och peppar. Blanda i ost och timjan. Låt gärna smakerna mogna före servering.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling: Caroline Hofberg (@carolineikoket) Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök