Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Matvetesallad med polkabetor

Matvetesallad med polkabetor, rädisor, fetaost, svarta bönor och oliver.

En färgglad sallad som gjord för försommarens fester. Använd matvete eller quinoa som bas.

Matvetesallad med polkabetorMatvetesallad med polkabetorMatvetesallad med polkabetor
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 10polkabetor- (ca 750 g) små
  • 2morötter
  • 1rädisor- knippe
  • 100 gsallad- krispig
  • 200 gfetaost
  • 300 gbönor- kokta svarta
  • 2 dlkalamataoliver- svarta
  • 4 dlmatvete- eller quinoa, kokt
  • 1 asksmörgåskrasse- (35 g) eller vattenkrasse

Krasse- och lökdressing

  • 1smörgåskrasse- (35 g) ask
  • 0,5schalottenlök
  • 3 dlgräddfil- eller turkisk yoghurt
  • 1 dlmajonnäs
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 tsksambal oelek
  • 0,5 tskpaprikapulver
  • 1 tskhonung
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Borsta och koka polkabetorna mjuka i vatten i en kastrull. Dra skalet av betorna och skär dem i klyftor. Låt kallna. Skala och skiva morötterna. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av och kallna.

  2. Ansa och halvera rädisorna.  Riv salladen i mindre bitar. Skär hälften av fetaosten i tärningar och smula resten.

  3. Blanda alla ingredienser till salladen. Strö över den smulade osten.

  4. Dressing: Klipp smörgåskrassen. Skala och finhacka löken. Blanda gräddfil och majonnäs och tillsätt krasse och lök. Skala och pressa i vitlöken. Smaka av med sambal, paprikapulver, honung, salt och peppar. Servera salladen med dressing.

Vad tyckte du om receptet?