Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Matvetesallad med clementindressing

Recept på matvetesallad med clementindressing. En krispig grön sallad är gott på julbordet. Svartkålschips toppar.

Matvetesallad med clementindressing
Matvetesallad med clementindressing
Matvetesallad med clementindressing
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 gsvartkål
  • 1 mskrapsolja
  • 0,5 tskflingsalt

Sallad

  • 2 dlmatvete- okokt
  • 2morötter- stora
  • 50 gaprikoser- torkade
  • 50 gsalladsmix
  • 100 gfetaost

Dressing

  • 1clementin
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 3 mskcitron- pressad
  • 2 tskdijonsenap
  • 0,5 dlolivolja
  • 0,75 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 2gemsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Skär bort bladnerven på kålen. Vänd ihop med oljan och fördela bladen jämnt på plåten. Strö över flingsalt. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills kålen är krispig.

  2. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Häll av och kyl i kallt vatten.

  3. Skala och hyvla morötterna tunt, gärna på mandolin. Strimla aprikoserna.

  4. Dressing: Skölj clementinen noga i ljummet vatten. Finriv -skalet och pressa ut 3 msk saft. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt citronsaft, senap, olja, salt och peppar. Vänd ihop dressingen med matvete, morot, aprikos och salladsmix.

  5. Skär loss hela blad från gem-salladen och fördela salladen i dem. Smula över fetaosten och garnera med svartkålsblad.

Vad tyckte du om receptet?