Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Matveteotto med rostade grönsaker och pestodressing

Krämig matveteotto med rostade grönsaker är som en risotto med rustik känsla. Matvetet ger en lite mer tuggig konsistens än ris. Pestodressingen är en syrlig dressing som sätter smak.

Matveteotto med rostade grönsaker och pestodressing
Matveteotto med rostade grönsaker och pestodressing
Matveteotto med rostade grönsaker och pestodressing
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 6 dlmatvete- helt (15 min koktid)
  • 75 gparmesanost
  • 8 dlvatten
  • 1,5grönsaksbuljongkapsel- Fond du Chef, eller 3 msk konc grönsaksfond
  • 1gul lök
  • 2 msksmör
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Grönsaker

  • 200 gjordärtskockor
  • 2röda paprikor
  • 0,5aubergine
  • 1rödlök
  • 1fänkålsstånd
  • 400 gkörsbärstomater- på kvist
  • 2 mskolivolja
  • 2 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Pestodressing

  • 0,5 dlbasilikapesto- hemgjord eller köpt
  • 0,5 krukabasilika
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2 mskvatten

Garnering

  • 0,5 krukabasilika

Gör så här

  1. Grönsaker: Sätt ugnen på 250°. Skrubba jordärtskockorna och skär dem i bitar. Kärna ur och skär paprikan i klyftor. Tärna auberginen. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg alla grönsaker på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja, flingsalt och peppar.

  2. Tillaga grönsakerna mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 25 min. Ta ut och låt svalna.

  3. Finriv osten. Koka upp vatten och buljong.

  4. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull ca 3 min. Tillsätt matvete och vin och rör om ca 1 minut. Tillsätt buljongen, lite i taget, och koka tills matvetet blir mjukt, ca 20 min. Rör då och då. Krydda med peppar och rör ner 50 g parmesan.

  5. Dressing: Lägg ingredienserna i en mixerskål och mixa slätt med mixerstav.

  6. Lägg upp matveteotto på tallrikar, toppa med grönsakerna. Garnera med 25 g parmesan och basilika. Servera med dressing.

Vad tyckte du om receptet?