Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Matjessilltårta - recept

Läcker och krämig matjessilltårta som gör sig bra på midsommarbordet. Tårtan blir extra fin om man garnerar med lite hackat ägg i mitten.

Matjessilltårta - receptMatjessilltårta - receptMatjessilltårta - recept
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

    Botten

    • 200 gkavring
    • 75 gsmör

    Fyllning

    • 3gelatinblad
    • 1rödlök
    • 1 burkmatjessill- (ca 200 gram)
    • 250 gkvarg
    • 3 dlgräddfil
    • 1 krmvitpeppar
    • 1 mskdill- hackad

    Till garnering

    • 1 dlgräslök- hackad
    • 1 dlrödlök- hackad
    • 1 dldill- hackad
    • ägg- hackat i mitten
    • krondill- eller dillkvist

    Gör så här

    1. Mixa kavringen i en mixer.

    2. Smält smöret och blanda ner det i kavringsmulorna. Mixa ihop.

    3. Tryck ut kavringsmeten i en springform, 22–24 centimeter i diameter. Ställ in formen i kylen. Gör fyllningen under tiden.

    4. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.

    5. Skala och hacka rödlöken och skär matjessillen i tärningar.

    6. Blanda ihop lök, matjessill, kvarg, gräddfil, vit- peppar och dill.

    7. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Blanda hastigt ner gelatinet i matjessill- röran. Häll upp den i springformen. Jämna till ytan och låt tårtan stå i kylen i 4–5 timmar.

    8. Ta ut tårtan ur kylen och garnera med gräslök, rödlök, dill, hackat ägg i mitten och krondill eller dillkvist.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök