Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vörtbröd

Enkelt och gott recept på kraftigt kryddat vörtbröd med russin och mustig smak. 

Vörtbröd
Vörtbröd
Vörtbröd
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 1 flaskaporter- 33 cl
  • 1,5 dljulmust
  • 50 gjäst
  • 0,5 mskkryddnejlikor- malda
  • 1 tskpomeransskal- malda
  • 0,5 mskingefära- mald
  • 0,75 dlsirap- mörk
  • 1 msksalt
  • 2 dlrussin
  • 7 dlrågmjöl- fint (350 g)
  • 67 dlvetemjöl- (360–420 g)

Pensling

  • 0,5 dlvatten
  • 2 msksirap- mörk

Gör så här

  1. Smält smöret. Tillsätt porter och julmust och värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll smörblandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i kryddor, sirap, salt och russin.

  2. Blanda i rågmjölet och drygt hälften av vetemjölet och knåda väl med mjölade händer. Tillsätt mer mjöl om degen känns för lös. Jäs degen under bakduk ca 1 1/2 timme, tills den är dubbelt så stor.

  3. Dela upp degen i två bitar och lägg i smorda avlånga brödformar, à ca 1 1/2 liter. Låt jäsa ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

  4. Blanda vatten och sirap. Pensla bröden med blandningen  och grädda i nedre delen av ugnen ca  1 timme, till 98° innertemperatur. Låt bröden svalna innan de stjälps upp och får kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Christian Hellberg