Recept av Christian Hellberg
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Enkelt och gott recept på kraftigt kryddat vörtbröd med russin och mustig smak.
Smält smöret. Tillsätt porter och julmust och värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll smörblandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i kryddor, sirap, salt och russin.
Blanda i rågmjölet och drygt hälften av vetemjölet och knåda väl med mjölade händer. Tillsätt mer mjöl om degen känns för lös. Jäs degen under bakduk ca 1 1/2 timme, tills den är dubbelt så stor.
Dela upp degen i två bitar och lägg i smorda avlånga brödformar, à ca 1 1/2 liter. Låt jäsa ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
Blanda vatten och sirap. Pensla bröden med blandningen och grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, till 98° innertemperatur. Låt bröden svalna innan de stjälps upp och får kallna på galler.
Recept av Christian Hellberg