Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marockansk lammgryta med tomat, vitlök och rotfrukter

En mustig gryta med varma goda smaker som passar perfekt att förbereda.

Marockansk lammgryta med tomat, vitlök och rotfrukterMarockansk lammgryta med tomat, vitlök och rotfrukterMarockansk lammgryta med tomat, vitlök och rotfrukter
Recept på marockansk gryta med lamm. Foto: Eva Hildén Smith

Marockanskt vinkokt lammlägg med tomat, vitlök och rotfrukter

  • 4 smålammläggar- (ca 1 1/2 kilo)
  • 2schalottenlökar
  • 2morötter
  • 1 bitrotselleri- (200 g)
  • 3vitlöksklyftor
  • 2 kvistarrosmarin
  • 1 lvitt vin- torrt
  • 1 burktomater- krossade (400 g)
  • 3 dlvatten
  • 1 tskkoriander- mald
  • 2kanelstänger
  • 1 mskmynta
  • 1 mskströsocker
  • 1 msksalt
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald

Myntagremolata

  • 1 krukamynta
  • 1 krukabladpersilja
  • 1vitlöksklyfta
  • 1citron- rivet skal

Tillbehör

  • couscous- eller bulgur
  • libabröd- eller pitabröd
  • turkisk yoghurt
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala lök och rotfrukter och skär i grova bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en gryta.

  2. Lägg i lammlägg och rosmarin. Fyll på med vin, tomater, vatten och kryddor så att det täcker. Låt koka under lock ca 2 timmar, tills köttet börjar lossna från benet.

  3. Ta upp läggarna och låt svalna något. Plocka loss köttet från ben, senor och hinnor.

  4. Mixa buljongen som är kvar med mixerstav till en mustig sås.

  5. Gremolata: Hacka örterna. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienser.

  6. Lägg köttet i såsen. Strössla över gremolatan och servera med couscous, bröd och yoghurt med lite ringlad olivolja över.

Vad tyckte du om receptet?