Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marockansk lammgryta med aprikoser och gremolata

Recept på marockansk lammgryta med aprikoser. Grytan påminner lite om den italienska klassikern osso buco. Den kan göras i dubbel sats och går utmärkt att frysa.

Marockansk lammgryta med aprikoser och gremolata
Marockansk lammgryta med aprikoser och gremolata
Marockansk lammgryta med aprikoser och gremolata
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 glammkött- benfritt
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2gula lökar
  • 1vitlök- hel
  • 0,5röd chili- -1, t ex spansk peppar
  • 0,5citron
  • 2 msksmör
  • 2 dlrött vin
  • 2 msktomatpuré
  • 1 mskspiskummin- mald
  • 1 mskpaprikapulver
  • 1kanelstång
  • 2lagerblad
  • 3 dlvatten
  • 1 burktomater- hela (400 g)
  • 1,5 tärningarköttbuljong
  • 1 förpbönor- blandade (380 g)
  • 100 gaprikoser- torkade
  • 100 gsötmandel- rostad
  • 1 mskhonung

Gremolata

  • 1 krukapersilja
  • 1vitlöksklyftor- –2
  • 1citron

Tillbehör

  • potatismos

Gör så här

  1. Putsa köttet från eventuella senor och skär det i grova bitar. Krydda med salt och peppar.

  2. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken och krossa klyftorna. Finhacka chilin, behåll kärnorna. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet.

  3. Bryn köttet i omgångar i smör i en stor stekpanna så att det får fin färg. Lägg över köttet i en gryta. Häll vinet i stekpannan och koka upp. Häll vinet i grytan.

  4. Torka ur pannan. Stek lök och vitlök med chili, tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, kanel och lagerblad tills löken har mjuknat. Blanda ner löken i grytan.

  5. Vispa ur pannan med lite av vattnet och häll ner i grytan. Häll i resten av vattnet och tillsätt tomater och buljongtärning. Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 1 timme, tills köttet är mört.

  6. Gremolata: Finhacka persiljan. Skala och riv vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda persilja, vitlök och citronskal.

  7. Skölj bönorna i kallt vatten. Strimla aprikoserna och grovhacka mandeln. Blanda ner aprikoserna i grytan och sjud 10–15 min. Vänd ner bönorna och smaka av med honung.

  8. Strö mandel och gremolata över grytan och servera med potatismos.

Vad tyckte du om receptet?