Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på marockansk lammgryta med aprikoser. Grytan påminner lite om den italienska klassikern osso buco. Den kan göras i dubbel sats och går utmärkt att frysa.
Putsa köttet från eventuella senor och skär det i grova bitar. Krydda med salt och peppar.
Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken och krossa klyftorna. Finhacka chilin, behåll kärnorna. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet.
Bryn köttet i omgångar i smör i en stor stekpanna så att det får fin färg. Lägg över köttet i en gryta. Häll vinet i stekpannan och koka upp. Häll vinet i grytan.
Torka ur pannan. Stek lök och vitlök med chili, tomatpuré, spiskummin, paprikapulver, kanel och lagerblad tills löken har mjuknat. Blanda ner löken i grytan.
Vispa ur pannan med lite av vattnet och häll ner i grytan. Häll i resten av vattnet och tillsätt tomater och buljongtärning. Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 1 timme, tills köttet är mört.
Gremolata: Finhacka persiljan. Skala och riv vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda persilja, vitlök och citronskal.
Skölj bönorna i kallt vatten. Strimla aprikoserna och grovhacka mandeln. Blanda ner aprikoserna i grytan och sjud 10–15 min. Vänd ner bönorna och smaka av med honung.
Strö mandel och gremolata över grytan och servera med potatismos.