Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marmeladkonfekt av svarta vinbär

Fruktmarmelad är inte svårt att göra själv. Det som behövs är en sockertermometer eftersom det är viktigt att fruktmassan kokar till en tillräckligt hög temperatur. Pektin behövs för att få en fast konfekt, trots att svarta vinbär innehåller mycket pektin i sig.

Marmeladkonfekt av svarta vinbär
Marmeladkonfekt av svarta vinbär
Marmeladkonfekt av svarta vinbär

Ingredienser

 • 1 kgvinbär- svarta (ca 5 dl puré)
 • 1 påsemelatin- fruktpektin (40 g)
 • 4,5 dlströsocker
 • 3 mskglykos
 • 1 msklikör- svartvinbärs-
 • 2 tskcitronsyra

Gör så här

 1. Värm bären i en kastrull så de blir mjuka och mosiga. Kör dem med mixerstav till ett jämnare mos. Häll det i en finmaskig sil över en bunke. Passera moset genom silen med baksidan av en sked. Det blir en hel del kvar i silen så försök inte pressa igenom alltihop. Den silade purén bör bli 5 dl.

 2. Häll purén i en kastrull på medelvärme. Blanda i melatin, socker och glykos. Koka utan lock tills temperaturen är 107°. Det tar tid och temperaturen stannar länge på 100°, men ge inte upp. Så småningom går den upp till 107°. Rör om då och då så att purén inte fastnar i botten.

 3. Gör i ordning en form av smör- eller bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. När rätt temperatur är uppnådd, dra kastrullen av värmen och blanda ner likör blandat med citronsyra. Häll upp marmeladen i pappersformen. Låt stelna i rumstemperatur. Täck med plast när den svalnat.

 4. Sockra en köksbänk och stjälp upp konfekten. Sockra ovansidan och skär i sockerbitsstora bitar. Vänd dem i socker och förvara bitarna med smörpapper mellan lagren i platt pappask eller burk med lock.

 5. Tips! Låt stå i rumstemperatur, inte i kylen för då blir den fuktig. Konfekten mår bättre av att ligga i en pappask än att förpackas i plast.

Vad tyckte du om receptet?