Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marmelad av blodapelsin

Recept på marmelad av blodapelsin. Marmeladen får inte bara en härlig röd färg utan även en tydlig smak av blodapelsin. Försök att hitta riktigt mörka blodapelsiner, de ger mest smak och färg. För att inte marmeladen ska bli för besk användes det yttersta på skalet och fruktköttet.

Marmelad av blodapelsin
Marmelad av blodapelsin
Marmelad av blodapelsin
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 750 gblodapelsiner
  • 1citron
  • 1 dlvatten
  • 750 gsyltsocker

Gör så här

  1. Skölj apelsinerna och citronen noga i ljummet vatten. Skala av det yttersta skalet med en potatisskalare eller vass kniv. Finstrimla skalet. Skär bort det vita från apelsinerna. Skär fruktköttet i tunna skivor och därefter i mindre bitar. Ta tillvara så mycket som möjligt av fruktsaften. Gör likadant med citronen. Lägg skal, fruktkött och saft i en kastrull.

  2. Häll på vattnet och sjud på medelvärme utan lock i ca 20 min. Tillsätt sockret. Koka upp och sjud marmeladen i ytterligare ca 15 min.

  3. Häll marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt kallna. Förvara svalt.

Vad tyckte du om receptet?

Vad är egentligen röd apelsin?

Röda apelsiner eller blodapelsin? För knappt tio år sedan började leverantörerna i Sverige byta namn på blodapelsin till röd apelsin för att öka försäljningen. Därför ser man namnet röd apelsin i butikerna. Det finns olika typer av blodapelsiner, en del med endast stänk av den röda färgen medan andra är mörkt röda rakt igenom.

Färgen i blodapelsinen kommer från en kraftfull antioxidant ur gruppen antocyanin som utvecklas i frukten när nätterna blir kallare. Det är samma färgämne som finns i många bär och växter med röda och violetta färger.

Läs också: