tillagning: 10 minuter koktid: 35 minuter Aktiv tid c:a 10 minuter
(Betyg: 3 · 2 röster)
Recept på marmelad av blodapelsin. Marmeladen får inte bara en härlig röd färg utan även en tydlig smak av blodapelsin. Försök att hitta riktigt mörka blodapelsiner, de ger mest smak och färg. För att inte marmeladen ska bli för besk användes det yttersta på skalet och fruktköttet.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
750 gblodapelsiner
1citron
1 dlvatten
750 gsyltsocker
Gör så här
Skölj apelsinerna och citronen noga i ljummet vatten. Skala av det yttersta skalet med en potatisskalare eller vass kniv. Finstrimla skalet. Skär bort det vita från apelsinerna. Skär fruktköttet i tunna skivor och därefter i mindre bitar. Ta tillvara så mycket som möjligt av fruktsaften. Gör likadant med citronen. Lägg skal, fruktkött och saft i en kastrull.
Häll på vattnet och sjud på medelvärme utan lock i ca 20 min. Tillsätt sockret. Koka upp och sjud marmeladen i ytterligare ca 15 min.
Häll marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt kallna. Förvara svalt.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3 · 2 röster)
Vad är egentligen röd apelsin?
Röda apelsiner eller blodapelsin? För knappt tio år sedan började leverantörerna i Sverige byta namn på blodapelsin till röd apelsin för att öka försäljningen. Därför ser man namnet röd apelsin i butikerna. Det finns olika typer av blodapelsiner, en del med endast stänk av den röda färgen medan andra är mörkt röda rakt igenom.
Färgen i blodapelsinen kommer från en kraftfull antioxidant ur gruppen antocyanin som utvecklas i frukten när nätterna blir kallare. Det är samma färgämne som finns i många bär och växter med röda och violetta färger.