Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på marinerat harissaspett med paprika, örtbulgur och yoghurtsås. Till de grillade ostspetten serveras bulgur som rostas en stund i ugnen för att få en fin gyllene färg och rostad smak. Gott tillsammans med syrlig yoghurtsås.
Harissamarinad: Rosta kummin- och korianderfrön lite lätt i en stekpanna. Skala vitlöken. Kärna ur och skär chilin i bitar. Mixa fröna tillsammans med vitlök, chili, paprikapulver, olja, vinäger och salt med en stavmixer.
Skär halloumin i kuber, ca 3x3 cm och lägg dem i dubbla plastpåsar tillsammans med paprikan. Häll över harissamarinaden och vänd om så att allt täcks ordentligt. Låt marinera i kyl ca 2 timmar, gärna längre.
Örtbulgur: Sätt ugnen på 200° varmluft. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Ta kastrullen får värmen när ca 5 min återstår av koktiden. Häll ut bulgurn på en plåt med bakplåtspapper. Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök, örter, olja, salt och peppar. Häll örtoljan över bulgurn och blanda om ordentligt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills bulgurn blivit lite gyllene.
Yoghurtsås: Skala och riv vitlöken. Blanda yoghurten med vitlök och honung. Krydda med salt och peppar.
Häll bort eventuell överflödig marinad ifrån halloumin och paprikan, spara den gärna i en skål. Trä osten och paprikan på spett och grilla runtom över direkt glöd tills allt fått färg.
Servera spetten tillsammans med örtbulgur, yoghurtsås och eventuell överbliven harissamarinad.