Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marinerad lammentrecôte med pistasch-aioli och saltrostad färskpotatis

Hittar du inte lammentrecôte går det lika bra att grilla bitar av stek eller rostbiff.

Marinerad lammentrecôte med pistasch-aioli och saltrostad färskpotatis
Marinerad lammentrecôte med pistasch-aioli och saltrostad färskpotatis
Marinerad lammentrecôte med pistasch-aioli och saltrostad färskpotatis
Marinerad lammentrecôte med pistasch-aioli och saltrostad färskpotatis Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 glammentrecôte
  • 0,5citron
  • 1 tsksalt

Marinad

  • 1vitlöksklyfta
  • 1 tskbruna senapsfrön- stötta
  • 1 tskrosépeppar- krossad
  • 1 tskingefära- mald
  • 0,5 tskkardemumma- stött
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 1 tskcitronskal- rivet
  • 1 mskhonung
  • 0,5 dlolivolja

Potatis

  • 600 gfärskpotatis
  • 1 tsksalt
  • 1 mskolivolja

Pistasch-aioli

  • 2äggulor
  • 0,5 mskcitron- pressad
  • 1 msksenap
  • 2 dlrapsolja
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5 dlpistaschnötter- hackade rostade och saltade + 0,5 dl
  • 1 krmsalt
  • 1 tskchili- t ex spansk peppar, finhackad

Sallad

  • 150 gsockerbönor
  • 1 mskolivolja
  • 250 gkvisttomater
  • 0,5gurka
  • 80 gsallad- blandad
  • 1 dlmynta- färsk, grovhackad
  • 1 dlpersilja- grovhackad
  • 1 tskflingsalt
  • 0,5 dlsultanrussin
  • 0,5 dlpistaschnötter- rostade, saltade
  • 2 mskcitronolivolja

Gör så här

  1. Marinad: Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i marinaden. Låt ligga i rumstemperatur ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 250° varmluft eller 275° konventionell ugn. Skrubba potatisen och skär den i halvor. Lägg den i en långpanna och strö över salt. Ringla över olja. Stek potatisen mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Aioli: Vispa ihop äggulor, citronsaft och senap. Tillsätt oljan i en fin stråle under kraftig vispning. Rör till en tjock aioli. Rör ner pressad vitlök, 1/2 dl pistaschnötter, salt och chili. Häll upp i en skål och garnera med 1/2 dl pistaschnötter.

  4. Sallad: Stek sockerbönorna hastigt i olja. Låt svalna. Skär tomater och gurka i grova bitar. Blanda sockerbönor, tomater, gurka, sallad och örter. Strö på flingsalt, russin och nötter. Ringla över citronolivolja.

  5. Ta upp köttet och låt rinna av. Skär citronen i skivor. Trä upp köttet växelvis med citronskivor på grillspett. Grilla köttet ca 3 min på varje sida. Krydda med salt.

  6. Servera med potatis, aioli och sallad.

Vad tyckte du om receptet?