Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marinerad fläskfilé med jordgubbssalsa & fetaostsås

Tips: Marinaden som blir över kan du frysa i istärningslåda och använda som smaksättning när du gör grytor eller soppor.

Marinerad fläskfilé med jordgubbssalsa & fetaostsås
Marinerad fläskfilé med jordgubbssalsa & fetaostsås
Marinerad fläskfilé med jordgubbssalsa & fetaostsås
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 2fläskfiléer- à 600 g
  • 1 mskolivolja
  • 2 tskflingsalt
  • 2vitlöksklyftor- pressade
  • 23 tskcitronpeppar
  • 3 msksmör och rapsolja

Marinad

  • 1citron- vältvättad, strimlat skal
  • 2 mskcitronsaft- färskpressad
  • 1 mskäppelcidervinäger
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 1 dlolivolja
  • 0,5 dlmatlagningsvin- vitt
  • 1 mskjapansk soja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymalen
  • 1 knippaörter- till exempel timjan och oregano

Jordgubbssalsa

  • 500 gjordgubbar
  • 1 litenrödlök
  • 1 tskäppelcidervinäger
  • 1 tskcitronsaft
  • rosépeppar- eller fin fransyska
  • flingsalt

Fetaostsås

  • 150 gfetaost
  • 2 dlgräddfil

Till garnering

  • färska örter

Gör så här

  1. Pensla köttet med oljan och gnid in det med smulat salt, vitlök och citronpeppar.

  2. Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna, lägg i köttet och bryn vackert brunt runtom, 5-10 minuter.

  3. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in köttermometer så att spetsen kommer in i den köttigaste delen av köttet. Stek köttet i nedre delen av ugnen till 70-71° innertemperatur.

  4. Ta upp köttet, lägg på en bit folio och låt svalna. Sila skyn.

  5. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Blanda i den silade skyn. Lägg köttet med marinaden i dubbla plastpåsar eller övertäckt i en bunke och låt marinera i kylskåp 3-4 timmar, gärna över natten. Vänd köttet då och då.

  6. Jordgubbssalsa: Snoppa av och skär jordgubbarna i små bitar. Skala och hacka löken. Blanda jordgubbar, lök, citronsaft och vinäger. Krydda med rosépeppar och smulat flingsalt.

  7. Fetaostsås: Mixa ihop fetaosten delad i mindre bitar och gräddfilen. Smaka av med nymalen svartpeppar.

  8. Servering: Ta upp köttet och skär det i bitar. Skeda över lite marinad. Garnera med färska örter och servera med jordgubbsalsa och fetasås.

Vad tyckte du om receptet?

Tips: Marinaden som blir över kan du frysa i istärningslåda och använda som smaksättning när du gör grytor eller soppor.

Recept från Mitt kök