Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rulltårta med hallon

Recept på en kanongod rulltårta med hallon. Rulltårta är enkelt att göra och med lite potatismjöl i smeten blir den extra luftig och fluffig. Här används både vetemjöl och potatismjöl, men rulltårta kan även göras på endast potatismjöl och blir då helt glutenfri.

Rulltårta med hallonRulltårta med hallonRulltårta med hallon
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

 • 3ägg
 • 1,5 dlströsocker
 • 1 dlvetemjöl
 • 1 dlpotatismjöl
 • 1,5 tskbakpulver
 • 2bakplåtspapper
 • 2 mskströsocker

Fyllning

 • 3 dlvispgrädde
 • 1,5 dllemon curd
 • 2 dlhallon

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 250°, både över- och undervärme. Blanda ägg och socker i en skål och vispa tills det blir vitt och pösigt.

 2. När det står ”vitt och pösigt” i recept betyder det inte att smeten ska bli helt vit utan bara ljusare än den var från början. Tillräckligt pösig är smeten när vispen gör ”spår” som stannar några sekunder.

  Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

 3. Mät upp vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i ett mått eller liten skål och pudra ner lite i taget i äggsmeten. Blanda till en slät smet.

 4. Lägg ut ett bakplåtspapper, inte smörgåspapper, på en långpanna. Bred ut smeten till ett jämnt lager. Grädda kakan bara 5 minuter mitt i ugnen.

  Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

  rulltårta

 5. Lägg ut ett annat bakplåtspapper på bänken och strö på strösocker. Stjälp upp den gräddade kakan så att ovansidan hamnar neråt i sockret. Det går lättast om du lyfter upp kakan från plåten genom att hålla i hörnen på bakplåtspapperet som den ligger på. Det kan vara lite läskigt eftersom kakan fortfarande är väldigt varm och du måste också vara ganska snabb för att vända hela kakan uppochned så att den landar på det sockrade papperet.

  Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

  rulltårta

 6. När kakan väl hamnat där drar du bort papperet som nu hamnat överst. Om det är svårt att lossa från kakan kan du pensla lite vatten på papperet så går det lättare att dra bort.

 7. Vispa grädden till lättvispad konsistens. Blanda ner lemon curd och vispa på lågt varv så det blandar sig och också blir bredbar konsistens. Bred ut gräddblandningen på kakan och fördela hallon ovanpå. Rulla ihop till en lång rulle och vira eventuellt in den i papperet som den låg på. Låt den ligga svalt om du inte tänker äta den direkt.

  Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

 8. Denna goda rulltårta serveras bäst tillsammans med några extra hallon och kall saft.

  Foto: Svensson, Svensson o Svensson Heliosg. 3 S-120 30

  Rulltårta med hallon

 9. Rulltårta kan varieras med en mängd olika goda fyllningar, missa till exempel inte vårt recept på chokladrulltårta med madeirafyllning eller vår underbara klassiska rulltårta med sylt!

Vad tyckte du om receptet?