Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mardi gras king cake

En kaka som äts i New Orleans under mardi gras, karnevalssäsongen som kulminerar på fettisdagen och firas med färgstarka parader. Det är vanligt att man bakar in en liten plastbebis som ska symbolisera Jesusbarnet i bakverket.

Elisabeth Johansson
Mardi gras king cake
Mardi gras king cake
Mardi gras king cake
Foto: Joel Wåreus

Vetedeg

  • 25 gjäst
  • 2,5 dlmjölk
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1ägg
  • 75 gsmör- mjukt
  • 7 dlvetemjöl- spar lite till utbakning

Färskostfyllning

  • 125 gsmör- mjukt
  • 200 gphiladelphia
  • 1,5 dlflorsocker
  • 1 tskvaniljsocker

Till pensling

  • 1ägg

Florsockerglasyr

  • 2äggvitor
  • 55,5 dlflorsocker
  • några droppar citronsaft
  • hushållsfärg- lila,grön och gul
  • strössel- guldfärgade kulor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen.

  3. Tillsätt socker, salt och vaniljsocker. Rör i ägget.

  4. Blanda i lite i taget av smöret och vetemjölet och arbeta degen smidig några minuter. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa i 30 minuter. Gör under tiden fyllningen.

  5. Vispa ihop alla ingredienser till en mjuk fyllning.

  6. Baka ut den färdigjästa degen till en rektangel cirka 1 centimeter tjock. Bred på fyllningen och rulla ihop degen på längden. Forma rullen till en rund krans, nyp ihop kanterna så att den håller ihop. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

  7. Pensla kransen med lätt uppvispat ägg och skåra med en vass kniv.

  8. Grädda kransen mitt i ugnen i 20 minuter, sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 5 minuter. Håll lite koll det sista minuterna. När kransen är gyllenbrun är den färdig. Ta ut kransen och låt den svalna på ett galler.

  9. Vispa upp äggvitorna, vispa i florsockret och citronsaften. Vispa till en slät glasyr.

  10. Dela upp glasyren i tre olika skålar och färga en lila, en grön och en gul.

  11. Fyll i glasyren i spritspåsar och garnera kransen. Strö över guldfärgade strösselkulor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök