Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mårbackadrömmar

Dessa spröda kakor bakas på skrädmjöl vilket gör dem mer rustika och aromatiska.

Mårbackadrömmar
Mårbackadrömmar
Mårbackadrömmar
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 gsmör- kylskåpskallt
  • 1,5 dlströsocker
  • 2,25 dlskrädmjöl
  • 1,5 tskhjorthornsalt
  • 2 tskvaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda snabbt ihop alla ingredienser, i matberedare eller för hand.

  2. Dela degen i fyra delar och rulla dem till längder. Skär längderna i skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper.

  3. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 20 min. Låt dem svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Mårbackadrömmar

Skrädmjöl är havre som rostats och malts, ursprungligen för att öka hållbarheten. Metoden kom troligen till Sverige med de finska nybyggarna på 1500-talet. De slog sig ner i de värmländska skogarna och började genom svedjebruk att odla havre, rosta och mala det. Förr kallades det att man skrädde havren när man rostade den före malning, därav namnet. Skrädmjöl smakar lite mandel, och ger därför en lite söt smak åt det som det används till. På Selma Lagerlöfs gård Mårbacka odlade man havre, och Selma själv medverkade till att Stöpafors Kvarns verksamhet drogs i gång och skapade sysselsättning för gårdens och bygdens folk. Mårbacka Havrekraft såldes sedan runt om i Sverige och ett tag gick det till och med på export till Amerika. Selma själv sägs ha börjat varje morgon med en tallrik skrädmjölsvälling prydd av gräddrosor.