Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Marängtårta med vispgrädde, jordgubbar och lime passar fint till midsommar. Sockerkaka och maräng i en och samma botten blir dubbelt så gott. Toppa med massor av vispad grädde och färska bär så har du en lättfixad och supergod tårta som går hem hos både stora och små.
Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna, en i taget. Rör i mjölet blandat med bakpulver. Tillsätt mjölken och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Bred ut smeten i två formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädda med bakplåtspapper.
Maräng: Vispa äggvitorna fluffiga. Tillsätt sockret, lite i taget. Vispa till en blank, fast marängsmet. Tillsätt citronsaft och salt och vispa ytterligare 2 min.
Bred ett cm-tjockt lager av marängen toppigt på sockerkaksbottnarna. Det blir smet över som går utmärkt att göra små maränger av. Grädda tårtbottnarna i nedre delen av ugnen 40–45 min, tills bottnarna får fin färg, känn gärna med en sticka så att de inte är kladdiga inuti. Låt kallna.
Topping: Snoppa och skiva hälften av jordgubbarna. Halvera resten. Vispa grädden fluffig. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet.
Lägg den ena tårtbottnen på ett stort fat. Toppa med hälften av den vispade grädden och de skivade jordgubbarna. Lägg på den andra tårtbottnen och lägg på resten av grädden, de halverade jordgubbarna och hallonen. Strö över lime-skal och pudra över florsocker. Toppa med mynta och ätbara blommor.