Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Mellan två frasiga marängbottnar gömmer sig en len, parfait fylld med smak av sommarens bär. Tårtan går bra att förbereda helt och förvara i frysen fram till servering. Av äggulorna kan du till exempel göra en italiensk pasta carbonara dagen efter.
Sätt ugnen på 100° varmluft. Rita två cirklar, 24 cm i diameter, på varsitt bakplåtspapper på två plåtar.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet. Sikta i majsstärkelsen och vänd ner den. Bred ut marängsmeten jämnt i cirklarna.
Grädda bottnarna i övre och nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 tim. Stäng av ugnsvärmen och låt bottnarna stå kvar i ca 2 tim med ugnsluckan lite på glänt.
Parfait: Snoppa och hacka jordgubbarna. Koka upp bären med 1/2 dl socker och vatten. Skumma. Koka ihop tills 2/3 återstår. Låt kallna.
Vispa äggvitor och 2 dl socker till ett fast skum. Vispa grädden mjuk och fluffig i en separat bunke. Vänd ihop marängsmet, grädde och bärkompott.
Lägg en marängbotten i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diametern. Bred över parfaitsmeten. Lägg på den andra marängbottnen och tryck till lätt. Ställ in tårtan i frysen i ca 8 tim.
Ta tårtan ur frysen ca 10 min före servering. Ta bort kanten på formen och jämna till tårtan med en vattensköljd palett. Garnera med bär och pudra över florsocker.