Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Marängtårta, även kallad farfars marängtårta, är en väldigt god blandning av den sockersöta marängen med smarrig fyllning och grädde med mandelspån på toppen.
Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett hårt och blankt skum.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut marängsmeten i två stora cirklar, ca 1 cm tjocka.
Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Marängen är klar när den känns lätt och släpper bakplåtspapperet. Låt marängbottnarna kallna.
Fyllning: Blanda äggulor, socker, mjöl och grädde i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning på svag värme tills den tjocknar, 3–5 min. Ta kastrullen från spisen. Tillsätt smöret klickvis och rör tills det har smält. Låt krämen kallna.
Garnering: Rosta mandelspån i en torr stekpanna.Vispa grädden.
Bred ut krämen och lite grädde på ena bottnen, lägg den andra ovanpå. Bred resten av grädden över och runt kanterna. Garnera tårtan med mandelspån.
Recept Anna Hansson, Hembakat