Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marängsviss - maffigt och gott!

Kall krämig glass, frasiga maränger, söt chokladsås och syrliga bär. Mums vad vi älskar marängsviss!

Marängsviss - maffigt och gott!Marängsviss - maffigt och gott!Marängsviss - maffigt och gott!
Marängsviss - här är favoriten Foto: Charlie Drevstam

Vaniljglass

  • 1vaniljstång
  • 3,75 dlmjölk
  • 3,75 dlvispgrädde
  • 7äggulor
  • 2 dlströsocker

Maränger (ca 8 stora)

  • 3äggvitor
  • 2,25 dlströsocker
  • 1 mskcitron- pressad
  • 25 gmörk choklad- (70%)

Whiskychokladsås

  • 0,5vaniljstång
  • 2 dlvispgrädde
  • 200 gmörk choklad- (70%)
  • 1 krmsalt
  • 1 mskrökig single malt whisky

Garnering

  • röda vinbär
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Glass: Skåra vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med vaniljstång och -frön. Låt sjuda 2–3 min. Vispa äggulor och socker fluffigt. Sila ner vaniljgrädden. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Låt sjuda till 85°. Låt smeten svalna och sedan kallna och mogna i kylskåp ca 12 timmar. Frys smeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant). Ställ i frysen.

  2. Maränger: Sätt ugnen på 100°. Vispa ihop äggvitor, socker och citronsaft. Ställ bunken i vattenbad och värm smeten till 63° under konstant vispande. Häll över smeten i en ren bunke och vispa tills smeten är helt kall.

  3. Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn och vänd ner den i marängsmeten.  Vispa inte utan vänd bara runt några varv. Klicka ut smeten till åtta stora maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen ca 1 timme.

  4. Sås: Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp grädden tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Låt sjuda på svag värme 2–3 min och ta sedan kastrullen från plattan. Sila bort vaniljstången. Smält chokladen i den varma grädden och smaksätt med salt och whisky.

  5. Ta fram glassen i rumstemperatur ca 15 min. Gör portions-uppläggningar eller klicka ut glassen på ett stort fat och tryck ner maränger lite här och där. Ringla över chokladsås och garnera med röda vinbär och citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?