Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kall krämig glass, frasiga maränger, söt chokladsås och syrliga bär. Mums vad vi älskar marängsviss!
Glass: Skåra vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med vaniljstång och -frön. Låt sjuda 2–3 min. Vispa äggulor och socker fluffigt. Sila ner vaniljgrädden. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Låt sjuda till 85°. Låt smeten svalna och sedan kallna och mogna i kylskåp ca 12 timmar. Frys smeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant). Ställ i frysen.
Maränger: Sätt ugnen på 100°. Vispa ihop äggvitor, socker och citronsaft. Ställ bunken i vattenbad och värm smeten till 63° under konstant vispande. Häll över smeten i en ren bunke och vispa tills smeten är helt kall.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn och vänd ner den i marängsmeten. Vispa inte utan vänd bara runt några varv. Klicka ut smeten till åtta stora maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen ca 1 timme.
Sås: Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp grädden tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Låt sjuda på svag värme 2–3 min och ta sedan kastrullen från plattan. Sila bort vaniljstången. Smält chokladen i den varma grädden och smaksätt med salt och whisky.
Ta fram glassen i rumstemperatur ca 15 min. Gör portions-uppläggningar eller klicka ut glassen på ett stort fat och tryck ner maränger lite här och där. Ringla över chokladsås och garnera med röda vinbär och citronmeliss.