Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En älskad, svensk dessert med maränger, vispgrädde, glass och chokladsås. Efterrätten kallades förr för hovdessert och serverades med färska bär i stället för banan.
Har du ont om tid köper du en god vaniljglass och njuter av marängsviss ändå.
Vaniljglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstången och fröna med mjölk och grädde.
Vispa upp äggulor och socker. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden.
Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader, tills det börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden.
Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.
Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig. Kyl ner glassen i frysen i cirka 1 timme så går den lättare att kula upp.
Maränger: Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa upp äggvitan, tillsätt lite i taget av sockret och vispa kraftigt under tiden. Vispa i vinägern. Vispa marängen i 2–3 minuter.
Vänd i majsstärkelse och vaniljsocker.
Fyll i en spritspåse med en liten stjärntyll. Spritsa upp maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 100 grader. Grädda i 50–60 minuter.
Ta ut marängerna och låt dem svalna på plåten.
Chokladsås: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt såsen sjuda tills den börjar tjockna, cirka 5–10 minuter. Tänk på att såsen tjocknar när den kallnat.
Servering: Skala och skiva bananerna. Vispa grädden. Lägg upp glass på ett stort fat eller i djupa tallrikar. Lägg på de skivade bananerna, maränger, vispad grädde och rostad mandel. Ringla över chokladsås.
Recept från Mitt kök