Recept av Charlotte Jenkinson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Marängsviss med hemgjorda maränger och smulor av chokladkakor är både smarrigt och lätt att lägga ihop medan gästerna väntar. Det blir lite mer chokladkakor än vad som går åt till marängsvissen, men de går förstås att äta som vanliga småkakor.
Maränger: Sätt ugnen på 125°. Vispa äggvitorna på låg hastighet 2–3 min. Tillsätt sockret lite i taget och öka hastigheten. Vispa till ett stadigt skum. Lägg marängsmeten i en spritspåse med slät tyll. Spritsa små släta maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna mitt i ugnen ca 1 timme. Låt dem kallna på plåten och förvara dem torrt.
Chokladkakor: Höj ugnsvärmen till 150°. Hacka och rosta valnötterna i torr stekpanna ca 5 min. Smält smöret i en kastrull och vispa i kakaon. Låt det svalna.
Vispa äggulor och socker pösigt. Rör ner smörblandningen och tillsätt mjölet blandat med bakpulver. Rör ner nötterna. Häll smeten i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper. ca 15 x 25 cm. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt den kallna innan den skärs i rutor.
Chokladsås: Blanda socker, mjölk, grädde, smör och salt i en kastrull och koka upp. Låt sjuda ca 30 min. Rör om då och då.
Ta kastrullen av värmen och vispa i kakaon med elvisp. Låt såsen svalna.
Vispa grädden. Varva maränger, smulade kakor, grädde, glass, björnbär och chokladsås i coupeglas eller små skålar. Servera direkt.
Recept av Charlotte Jenkinson