Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marängpaj med blodapelsin

Marängpaj med blodapelsin kan förberedas fram till att man lagt fyllning i de förgräddade ­skalen. Ställ i kylen. Spritsa på maräng och grädda före ­servering.

Marängpaj med blodapelsinMarängpaj med blodapelsinMarängpaj med blodapelsin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 mskflorsocker
  • 1 krmsalt
  • 1äggula
  • 1 mskvatten

Fyllning

  • 1,5 dlblodapelsin- pressad
  • 1,5 dlströsocker
  • 1ägg
  • 2äggulor
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 100 gsmör

Maräng

  • 2äggvitor
  • 0,75 dlströsocker
  • 1 tskcitron- pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop smör, mjöl, florsocker och salt i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i åtta portionsformar, ca 12 cm i diameter. Ställ dem i kylen ca 30 min.

  2. Nagga degen och förgrädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Blanda apelsinsaft, socker, ägg och äggulor. Sjud på medelvärme under omrörning så att krämen tjocknar. Ta kastrullen åt sidan och rör ner majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och rör i smöret. Låt fyllningen kallna.

  4. Maräng: Höj ugnsvärmen  till 250°. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under vispning.  Vispa till en blank marängsmet. Vispa i citronsaften.

  5. Fyll pajskalen med apelsinfyllning och spritsa över maräng- smeten. Grädda mitt i ugnen ca 5 min, tills marängen har fått färg. Passa noga, för marängen bränns lätt.

Vad tyckte du om receptet?