Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En maffig dessert med päron, kolasås och maräng. Marängreceptet ger fler maränger än till fyra dessertportioner. Spara resterande maränger torrt. Goda att smula över nyponsoppa eller gör en klassisk marängswiss.
Koka in päronet enligt separat recept och ställ i kylen.
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och citronsaft i en bunke.Vispa blandningen på medelhastighet till den börjar vitna. Blanda ner resten av sockret, öka vispningen och vispa till en fast och smidig maräng. Rör ner nötterna.
Bred ut marängen till cirka 8 rektangulära portionsbottnar eller en stor botten på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 45-60 minuter beroende på storlek.
Gör kolasåsen enligt separat recept.
Skär päronet i 4 klyftor och tag bort kärnhuset. Placera marängbottnen på en tallrik. Lägg en skiva glass över marängen och placera päronet ovanpå glassen.
Ringla över ljummen kolasås precis innan servering.
Inkokt päron: Skala päronet. Blanda vatten, socker, citron och ingefära i en kastrull och koka upp. Lägg i päronet och låt koka cirka 5 minuter. Låt päronet svalna i lagen och ställ sedan i kyl.
Kolasås: Värm grädden till kokpunkten. Smält sockret i en kastrull och låt det värmas tills det blir en gyllene karamell. Slå grädden över karamellen. Det kommer att koka häftigt. Låt koka ihop till en sås. Tillsätt smör och salt.
Recept från Mitt kök