Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mapo tofu med salladslök och skogschampinjoner

Tofun ger rätten balans – en naturell och silkeslen textur som låter den smakrika såsen få komma till sin rätt. Kött förekommer oftast, men bara i liten mängd, mer som en krydda. Här har jag bytt ut färs mot finhackade skogschampinjoner som också tillför djup och umami till rätten, se bara till att den får tillräckligt med fett och tid i pannan för att få stekyta. Undvik helst att använda silkesmjuk eller ­extra hård tofu.

Mapo tofu med salladslök och skogschampinjonerMapo tofu med salladslök och skogschampinjonerMapo tofu med salladslök och skogschampinjoner
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Ingredienser

  • 400 gtofu- mjuk eller fast
  • 150 gskogschampinjoner
  • 1 tsksichuanpeppar
  • 3 mskrapsolja
  • 1salladslök
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 tskingefära- riven
  • 1,5 mskdoubanjiang (sichuan-bönsås)
  • 3 mskShaoxing vin- eller torr sherry
  • 2 dlvatten- + 2 msk
  • 1 mskkinesisk soja- ljus
  • 1 tskkycklingpulver- eller 1/2 smulad ­ g­­­rönsaksbuljongtärning
  • 1 tskströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)

Tillbehör

  • ris

Gör så här

  1. Skär tofun i 3 x 3 cm stora bitar.  Ansa och finhacka svampen. 

  2. Rosta sichuanpepparn i en torr panna på medelvärme tills den börjar dofta gott och ryka lite lätt. Häll över i en ­mortel och krossa fint.

  3. Stek svampen i olja i en stekpanna eller wok på medelhög värme tills den fått lite färg.

  4. Halvera salladslöken och finstrimla den vita och den gröna delen var för sig. Skala och finhacka vitlöken.

  5. Blanda ner den vita delen av salladslöken, vitlök, ingefära, doubanjiang och hälften av sichuanpepparn i stekpannan. Stek under omrörning tills oljan blivit djupt röd och ­doubanjiangpastan mörknat något i färgen.

  6. Tillsätt shaoxingvin och låt det koka torrt. Tillsätt 2 dl vatten, soja, kycklingpulver och socker. Krydda med salt. Blanda i tofubitarna och låt sjuda utan lock i ca 5 min.

  7. Blanda ut majsstärkelsen i 2 msk vatten och blanda ner i såsen. Låt koka upp.

  8. Lägg upp tofun i en skål och garnera med det gröna från salladslöken. Strö över resterande sichuanpeppar. Servera med ris.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset: Riset är otroligt viktigt vid en kinesisk måltid. Bra resultat får man med riskokare, då blir riset perfekt och behöver inte passas. Lagar du många rätter är det skönt att ha ett moment mindre att tänka på.