Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mantou  

Mantou är ett kinesiskt ångat bröd som serveras som tillbehör till många olika rätter. Det kan även friteras efter att det har ångats och doppas då i kondenserad mjölk.

Mantou  
Mantou  
Mantou  
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

 • 12 gjäst
 • 1 dlvatten
 • 1 dlmjölk
 • 2 mskrapsolja
 • 5 dlvetemjöl- (300 g)
 • 0,5 dlströsocker
 • 1 tskbakpulver
 • 1 tsksalt

Gör så här

 1. Smula jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till 37°. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av degspadet och resterande ingredienser. Blanda till en smidig deg, för hand ca 10 min eller i köksassistent ca 5 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl.

 2. Lägg degen i en oljad bunke, Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme.

 3. Vänd på degen i bunken efter ca 1 timme och tryck ner den med handflatan för att pressa ut luften. Vik in kanten mot mitten, ovanifrån och ner samt nedifrån och upp och tryck ner degen med handflatan efter varje vik. Vrid på bunken 90 grader och upprepa proceduren med att vika och trycka ut luften. Vänd på degen, så att skarven ligger nedåt, och tryck ner en sista gång med handflatan. Täck med plastfolie och låt jäsa ytterligare ca 45 min.

 4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Rulla ihop från ena långsidan. Lägg skarven nedåt och tryck till rullen lite så att den håller ihop. Skär sedan i cirka åtta bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

 5. Lägg en ångkorg i en kastrull. Häll på lite vatten så att det täcker botten av kastrullen, men tänk på att det inte får nå upp till botten av ångkorgen. Lägg lite bakplåtspapper i botten av ångkorgen. Lägg hälften av bullarna i korgen. Sätt ett lock på kastrullen. Låt vattnet koka upp, sänk sedan värmen något, så att det bara sjuder.

 6. Ånga hälften av bullarna ca 10 min. Stäng av värmen och lägg locket lite på glänt 2–3 min, så att inte bullarna sjunker ihop. Plocka sedan ut bullarna och ånga resten på samma sätt. Servera direkt.

 7. Friterade mantou: Värm ca 1 liter rapsolja i en kastrull till 160°. Lägg ner några mantou-bullar åt gången i oljan och fritera gyllenbruna runt om. Låt rinna av på hushållspapper. Servera direkt med kondenserad mjölk.

 8. Tips!  Har du ingen ånginsats går det bra att ånga bröden i ett durkslag över kokande vatten.

Vad tyckte du om receptet?