Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det här receptet har Måns Rossander, kock och konstnär experimenterat fram hemma i stugan i Mellby. Det blir en lättrimmad och saftig kyckling med mycket smak och arom av saltet, den grovstötta pepparn och örtkryddorna. Kycklingen ska ligga i kryddorna 6-8 timmar.
Klappa in kycklingen med salt och fyll den med hela oskalade vitlöksklyftor, som krossats med den platta sidan på ett knivblad, samt lagerblad, timjan, rosmarin och svartpeppar.
Rulla kycklingen i grovstött peppar och packa in den väl i smörpapper, lägg den sedan i en plastpåse och blås eller tryck ut luften så att påsen sluter tätt. Stäng till påsen och låt ligga i kylskåpet 6-8 timmar.
Ta ut kycklingen och skaka av lite av saltet och pepparn. Lägg den i en smord ugnssäker form.
Sätt ugnen på 175°. Stek kycklingen 60-70 minuter. Skär igenom benet för att se att den är genomstekt och köttsaften ofärgad. Öka värmen till 275° eller sätt ugnen på grill de sista 5 minuterna. Stek färdigt så att ytan blir brun. Låt vila 10 minuter. Skär kycklingen i portionsbitar. Ta ut vitlök och örter.
Servera kycklingen med en blandad sallad.